Co wzmocni odporność przeciw infekcjom wirusowym?

Przy infekcjach wirusowych nie należy stosować antybiotyków, znacznie lepiej sprawdzą się zioła. Jeżówka purpurowa pobudzi działanie układu odpornościowego, miód zwalczy bakterie i stany zapalne, a czarny bez pomoże obniżyć gorączkę. W okresie wzmożonej aktywności wirusów warto zapoznać się z podstawowymi informacjami dotyczącymi roślin leczniczych – przekonuje Joanna Nestorowicz-Kiegiel z Instytutu Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych.

Aktywność fizyczna, prawidłowa ilość snu, unikanie stresu, rezygnacja z używek, dieta bogata w witaminy i mikroelementy – to warunki prawidłowego poziomu odporności. Szczególnie ważne są przyprawy podnoszące energetykę, czyli rozgrzewające nasz organizm. 

Godne polecenia są: imbir, kardamon, chili, pieprz cayenne czy gałka muszkatołowa. Niektóre ostre, gorzkie przyprawy mają także działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe, np. kurkuma, czarny pieprz, kolendra, gorczyca i czarnuszka. 

Na układ odpornościowy olbrzymi wpływ ma dieta i prawidłowy dobór roślin leczniczych. Do tych najpopularniejszych należą m.in. aloes, czarny bez, lipa, malina, dzika róża, czosnek, czystek i jeżówka purpurowa (echinacea). Warto pamiętać o miodzie i produktach pszczelich (pyłek kwiatowy, mleczko i pierzga) oraz witaminach – szczególnie C (kwas L-askorbinowy).

Więcej: https://www.tvp.info/47056631/co-wzmocni-odpornosc-przeciw-infekcjom-wirusowym-mamy-porady-eksperta-od-ziol?fbclid=IwAR31nsQ-SRYzJ23c2ed0LBjhqJYaHw5W-E3vVpRIriCpcgIBWIf2oYjps7A